português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
fons
Cercar:
PEREZ SAMPER, MARIA DELS ANGELS []
Referències trobades:
40   [Refinar la cerca]
Mostrant:
1 .. 20   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 2
anar a la pàgina        


1 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Els Hàbits alimentaris : de les cebes als calçots / [Maria de los Ángeles Pérez Samper]
Pérez Samper, María dels Àngels


En: 153053 Valls i la seva història. Volum IV : Segles XVI-XVIII : conflictes, canvis i desenvolupament. Valls : Institut d'Estudis Vallencs, 2005. p. 248-252



Matèries: Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Edat moderna
Àmbit:Valls
Cronologia:[1500 - 1800]
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; MNAT: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona; B. Pública de Tarragona; Biblioteca Popular de Valls; B. Pública (La Selva del Camp); B. Municipal de Vila-rodona


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Comer o no comer, esa es la cuestión : la alimentación en tiempos de guerra en la Cataluña de 1713 y 1813 [Fitxer informàtic] / María Ángeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


2020
1 recurs electrònic
Comunicació a: Actes del VII Congrés d'Història Moderna de Catalunya: Catalunya, entre la guerra i la pau, 1713, 1813. Barcelona, 17-20 desembre 2013. Coordinadors: J. Dantí, X. Gil, D. Sola, I. Mauro. [ISBN: 978-84-608-6264-2]. pp. 512-521.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, tottemps i arreu. Una necessitat satisfeta de maneres molt diverses, amb grans diferències, que abasten des de la fam a l'abundor. Aquestes diferències s'accentuen en periodes de guerra, ja què el sistema establert de producció, distribució i consum es desarticula i arriba fins i tot al col·lapse. La carestia i l'escassetat afecten tothom i fins i tot es donen casos de mort per fam. Dos testimonis de dos catalans, un, jurista, Honorat de Pallejà, que va viure la Guerra de Successió; l'atre, noble, Rafael de Amat i de Cortada, baró de Maldà, que va viure la Guerra de la Independència, ens parlen de les calamitats que la guerra causava.


Matèries: Alimentació humana ; Fam ; Abastament d'aliments ; Guerra de Successió ; Guerra del Francès
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1713 - 1813
Autors add.:Congrés d'Història Moderna de Catalunya (7è : 2013 : Barcelona )
Accés: http://hdl.handle.net/2445/166677


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Cuina dels cartoixans : costumaris d'Escaladei i de Montalegre / [Marc Sogues, Maria Àngels Pérez Samper (Eds.)]



Barcelona : Restaurant de les 7 Portes : Editorial Barcino, 2022
437 p. : il. ; 21 cm (Set Portes, receptaris històrics de cuina catalana, 7) 
ISBN 9788472269026

Conté els primers receptaris de l'època moderna, quan arriben per primer cop a Catalunya els aliments procedents d'Amèrica, com el tomàquet, la patata o el pebrot. A partir d'aquest moment la cuina catalana farà un tomb per sempre. El llibre presenta dos manuscrits diferents: el Llibre de cuina d'Escaladei, i el Llibre molt apte per al govern de la cartuxa de Montalegre. El primer, pel seu contingut culinari i per les seves característiques, l'hem de considerar representatiu de la cuina elaborada en el monestir durant la segona meitat del segle xvi, representativitat que romandrà fins els primers anys del següent. En canvi, el contingut del manuscrit de Montalegre reflecteix la pràctica culinària de les darreres dècades del segle xvIi i que encara es practicava en la segona dècada del segle XVIII. Aquesta seqüència ens permet observar una lenta dinàmica de canvi dels sistemes alimentaris amb novetats significatives respecte dels productes i les elaboracions. (Editorial).



Matèries: Ordes religiosos ; Costums alimentaris ; Receptes culinàries ; Monestirs ; Fonts documentals ; Edat moderna
Matèries:Cartoixa de Santa Maria de Montalegre ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixans
Àmbit:Cartoixa de Montalegre - Tiana ; Sant Fost de Campsentelles ; Escaladei - Morera de Montsant, la
Cronologia:[1600 - 2022]
Autors add.:Sogues Marco, Marc (Ed.) ; Pérez Samper, María dels Àngels (Ed.)
Autors add.:Restaurant de les Set Portes de Barcelona
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Ramon Llull


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
1640 : la Guerra dels Segadors / María Ángeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Desperta Ferro : Especiales. Madrid, núm. 1 (2013) , p. 52-57 : il
Número dedicat a "La Guerra de los Treinta Años".

La Guerra dels Segadors va ser una guerra dins d'una altra guerra, una guerra entre Catalunya i la Monarquia Espanyola, dins de la gran guerra europea dels Trenta Anys i, més concretament, dins de la seva etapa culminant, la guerra per l'hegemonia entre Espanya i França. Les causes i conseqüències, les vicissituds de l'una i l'altra van interferir decisivament en ambdues.



Matèries: Guerra dels Segadors ; Guerra dels Trenta Anys
Àmbit:Catalunya ; Espanya
Cronologia:[1640]
Localització: Universitat de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Espacios y prácticas de sociabilidad en el siglo XVIII : tertulias, refrescos y cafés de Barcelona / María Ángeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Cuadernos de Historia Moderna. Madrid, núm. 26 (2001) , p. 11-55
Notes a peu de pàgina. Resums en castellà i anglès.


Matèries: Edat moderna ; Vida social ; Associacionisme ; Associacions ; Bars i cafès ; Lleure ; Fonts documentals
Àmbit:Barcelona
Cronologia:[1700 - 1800]
Accés: https://dialnet.unirioja.es/servlet/extart?codigo=208696
Localització: Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Lleida; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



6 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Catalanes en la historia de España / Ricardo García Cárcel y María Ángeles Pérez Samper (eds.)



Barcelona : Ariel, 2020
414 p. ; 23 cm
Referències bibliogràfiques. Conté: Cataluña en España / Ricardo García Cárcel, María Ángeles Pérez Samper - Estefanía de Requesens, una dama catalana en la Corte de España / María Ángeles Pérez Samper - José Buenaventura Güell y Trelles, un magistrado catalán en la cúspide del Consejo de Castilla en el siglo XVIII / Pere Molas Ribalta - Capmany, el fronterizo / Ricardo García Cárcel - Agustina de Aragón / Óscar Uceda Márquez - Jaime Balmes, el ocaso de una estrella fugaz / Anna Caballé - Francisco Pi y Margall y el sueño federal / Joaquim Coll i Amargós - El presidente Prim: militar y progresista / Federico Martínez Roda - Víctor Balaguer Cirera: encamación del romanticismo liberal, memoria del doble patriotismo / Fernando Sánchez Costa - Laureano Figuerola / José María Serrano Sanz - Francesc Cambó, la formación de un gran político / Jordi Canal - Josep Pla / Valentí Puig - Demetrio Carceller Segura, el catalán empecinado / Manuel Peña - Laureano López Rodó, más político que economista / Ramón Tamames - Los catalanes en la Transición / Francesc de Carreras Serra.
ISBN 9788434433120

Un llibre que reflecteix el paper fonamental de Catalunya en el desenvolupament de la història d'Espanya. A través de les biografies de catorze catalans en l'època moderna i contemporània (d'Estefanía de Requesens als catalans de la Transició política espanyola, passant per Capmany, Prim, Pi i Margall, Balmes, Cambó, Pla o Carceller, per citar els més significatius) s'explora la dialèctica Catalunya- Espanya en tots els seus moments històrics de col·laboració i conflicte. No estan tots els personatges que haurien d'estar pel seu paper en la conjunció Catalunya-Espanya, però estan tots els que són. La mostra dels catorze personatges és representativa dels catalans que van mirar a Espanya des d'una òptica integradora i inclusiva. La lliçó última d'aquest llibre és que Catalunya i Espanya es deuen molt mútuament. (Editorial).



Matèries: Diccionari biogràfic ; Biografia ; Polítics ; Vida política ; Edat moderna ; Edat contemporània
Matèries: Catalans ; Requesens i Rois de Liori, Estefania de (1504-1549) ; Güell i Trelles, Josep Bonaventura (1681-1749) ; Capmany de Montpalau i Surís, Antoni de (1742-1813) ; Agustina d'Aragó ; Saragossa i Domènech, Agustina (1786?-1857) ; Balmes i Urpià, Jaume Llucià (1810-1848) ; Pi i Margall, Francesc (1824-1901) ; Prim i Prats, Joan (1814-1870) ; Balaguer i Cirera, Víctor (1824-1901) ; Figuerola i Ballester, Laureà (1816-1903) ; Cambó i Batlle, Francesc (1876-1947) ; Pla i Casadevall, Josep (1897-1981) ; Carceller Segura, Demetrio (1894-1968) ; López Rodó, Laureà (1920-2000)
Àmbit:Catalunya ; Espanya
Cronologia:[1500 - 2000]
Autors add.:García Cárcel, Ricardo (Ed.) ; Pérez Samper, María dels Àngels (Ed.)
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Ramon Llull


Enllaç permanent a aquest registre



7 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
El Llibre de cuina de Scala-Dei / [Maria Àngels Pérez Samper]
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Festa Major La Morera de Montsant. La Morera de Montsant (1996) , p. 57-67



Matèries: Monestirs ; Costums alimentaris
Matèries:Cartoixa d'Escaladei
Àmbit:Escaladei - Morera de Montsant, la
Cronologia:[0000 - 1800]
Localització: Biblioteca de Catalunya; B. Pública de Tarragona; B. Pere Anguera (Reus)


Enllaç permanent a aquest registre



8 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Confitura a la Catalunya moderna / Marta Manzanares Mileo, Maria Àngels Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


En: 193121 Sucre i societat ; Sabaté, Flocel (Ed.). Lleida : Pagès, 2017


1700C.



Matèries: Edat moderna ; Societat ; Costums alimentaris ; Sucrers
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



9 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Cuina dels nous aliments americans a Catalunya / Maria dels Àngels Pérez Samper
Pérez Samper, María dels Àngels


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 28 (2016) , p. 89-111 (Dossier. La introducció i l'expansió de nous conreus) 
Notes a peu de pàgina. Fonts i bibliografia. Resums en català i anglès.

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, en tots els temps i en tots els llocs, transformada des del biològic en una complexa construcció cultural. El descobriment d'Amèrica en 1492 representa una de les més transcendentals ocasions de trobada entre diferents civilitzacions i diversos sistemes alimentaris. El descobriment va ser recíproc i els aliments van viatjar en ambdues direccions a través de l'Atlàntic. I no només va ser un intercanvi alimentari entre Espanya i Amèrica, sinó que va aconseguir difusió planetària, implicant tots els continents coneguts.


Matèries: Alimentació humana ; Aliments ; Costums alimentaris ; Productes agraris
Àmbit:Amèrica ; Catalunya
Cronologia:1492 - 1900
Accés: https://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/343018
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



10 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La confitura a la Catalunya moderna : pràctiques i significats entorn dels dolços (segles XVI-XVIII) [Fitxer informàtic] / Marta Manzanares Mileo : [dirigida per:] María Ángeles Pérez Samper
Manzanares Mileo, Marta


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2018
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2018
1 recurs electrònic (556 p.)

La present tesi té com a objectiu plantejar una primera aproximació a la producció i el consum de dolços a la Catalunya d'època moderna, fent èmfasi en la singularitat dels seus significats, valors i usos en els sistemes alimentaris moderns. Així mateix, es vol avaluar fins a quin punt factors socials i culturals determinaren les formes de producció i consum dels dolços moderns. Aquest plantejament aporta alhora noves dades sobre el Col·legi d'adroguers i confiters de Barcelona, caracteritzat pel caràcter dual de la professió d'adroguer i confiter. Aquesta tesi es divideix en dues parts. La primera part examina els aspectes de producció i distribució de confitures, posant especial atenció al gremi de confiters. En aquesta part s'analitza en què consistia l'art de confiteria, una activitat altament qualificada en la qual era fonamental el domini d'uns sabers especialitzats així com d'unes tècniques específiques. Així mateix, un anàlisi dels receptaris manuscrits confiters posa en relleu el rol cabdal d'aquests textos en els processos d'aprenentatge i execució de l'art confiter. D'altra banda, el present estudi se centra en la conflictivitat gremial al voltant de l'elaboració i la venta de dolços en el mercat barceloní. La reconstrucció dels litigis intergremials permet observar un mercat dinàmic i complex en el qual els confiters es disputaven el control del mercat del dolç enfront de flequers, xocolaters, revenedors i apotecaris. La segona part de la tesi examina la multiplicitat i la simultaneïtat dels usos i funcions dels dolços tenint en compte que aquests eren vistos com medicines i llaminadures al mateix temps. D'una banda, profunditza sobre com els dolços van ser considerats aliments de prestigi, superflus i extraordinaris i, de l'altra, s'analitza com el seu consum es va limitar a determinades pràctiques socials i culturals. La darrera part està dedicada a l'estudi de les col·lacions i els refrescs, unes reunions socials celebrades al voltant del consum de dolços, que esdevingueren una de les principals formes de sociabilitat a la Barcelona moderna.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Indústria alimentària ; Gremis
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]
Autors add.:Pérez Samper, María dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/666876
Localització: Universitat de Barcelona; TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



11 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Alimentació a la Catalunya moderna. Productes i elaboracions [Fitxer informàtic] / Jordi Bages-Querol Blanco ; [dirigida per: María Ángeles Pérez Samper]
Bages-Querol Blanco, Jordi


Barcelona : Universitat de Barcelona, 2017
Dirigida per: Pérez Samper, María Ángeles. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2017
1 recurs electrònic (816 p.)

El propòsit de la tesi doctoral és l'anàlisi evolutiva de la presència dels productes alimentaris i de la tipologia de plats presents en els llibres de cuina pertanyents a l'Edat Moderna de Catalunya. En el cas concret que es presenta, la recerca ha tingut en compte el conjunt de llibres de cuina i receptaris que es coneixen, a dia d'avui, de la Catalunya moderna. Són un total de set fonts diferents que s'allarguen des d'inicis del segle XVI fins primeries del XIX. La majoria d'aquests receptaris i llibres de cuina varen ser publicats durant la segona meitat del segle XX fruit d'un interès eminentment culinari. Algunes d'aquestes fonts, doncs, seran reconegudes pel lector: l'aristocràtic Libre del coch (1520), el cartoixà Llibre de cuina d'Escaladei (inicis s. XVII), el receptari de la cartoixa de Montalegre (1718-1719), el franciscà Avisos y instrucciones per lo principiant cuyner (primer terç s. XVIII), el caputxí Llibre de l'art de cuynar (1787), el carmelità Instrucció breu i útil per los cuiners principiants (darrer quart s. XVIII i principis del XIX) i el burgès Nou manual de cuinar (1825-1830). El conjunt de fonts documentals estableixen una cronologia clara i entenedora, la qual està formada per llibres manuscrits de caràcter religiós i és iniciada i finalitzada per llibres impresos i de caràcter civil. Per altra banda, aquestes fonts, el contingut de les quals respon a paràmetres culturals de l'Edat Moderna, posen de relleu un període cronològic diferent a la divisió clàssica, el qual reflecteix dinàmiques intrínseques.


Matèries: Tesis doctorals ; Edat moderna ; Alimentació humana ; Fonts documentals ; Receptes culinàries ; Ordes religiosos ; Aliments ; Monestirs
Matèries:Cartoixans ; Cartoixa d'Escaladei ; Cartoixa de Montalegre
Àmbit:Catalunya ; Escaladei - Morera de Montsant, la ; Cartoixa de Montalegre - Tiana ; Conreria, la - Tiana
Cronologia:[1500 - 1830]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/462136
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



12 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Què menjàvem el 1714? : ens entaulem an una família benestant abans i després del setge / per Montserrat Corbero ; amb l'assessorament de M. Ángeles Pérez Sampoer
Cobero i Farrés, Montserrat


En: Sàpiens. Barcelona. núm. 172 (setembre 2016), p. 52-55: il. (Reportatges. Epoca moderna) 

Abans dels estralls del conflicte, les taules barcelonines abundaven en carn de moltó, les espècies, els dolços i les frites, mentre que a Cardona i a l'interior del país, la dieta era més limitada i no podien fruir d'alguns dels capricis de la capital, com la xocolata, el cafè o l'aigua garapinyada.



Matèries: Costums alimentaris ; Alimentació humana ; Aliments ; Burgesia ; Menestralia ; Classes populars ; Guerra de Successió ; Setges
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1711 - 1714]
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Col·l.)
Localització: Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Arxiu Històric de Sabadell; Biblioteca de Catalunya; B. Centre de Lectura de Reus; Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Politècnica de Catalunya; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili; Institut Ramon Muntaner


Enllaç permanent a aquest registre



13 / 40
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Virreyes catalanes en América : ciclo de conferencias



Madrid : Fundación Banco Santander : Fundación Cultural de la Nobleza Española : Residència d'Investigadors, 2012
106 p. : il. ; 24 cm
Conté: La nobleza catalana, la corona y América / Ricardo García Cárcel ; Manuel de Sentmenat-Oms de Santa Pau, primer Marqués de Castelldosrius y Virrey del Perú (1707-1710) / Bernat Hernández ; El Virrey Amat / María de los Ángeles Pérez Samper.
ISBN 9788492543410



Matèries: Edat moderna ; Administració reial ; Virreis ; Biografia ; Noblesa ; Biografia ; Colonització d'Amèrica ; Monarques
Matèries: Sentmenat i de Lanuza, Manuel de (1651-1710) ; Castellelldosrius, Marquès de ; Amat i de Junyent, Manuel d' (1707-1782) ; Austria, Casa d'
Àmbit:Catalunya ; Amèrica ; Perú
Cronologia:[1516 - 1700]
Autors add.:García Cárcel, Ricardo ; Hernández Hernández, Bernat ; Pérez Samper, Maria dels Àngels
Autors add.:Fundación Banco Santander ; Fundación Cultural de la Nobleza Española ; Residència d'Investigadors CSIC-Generalitat de Catalunya
Localització: Biblioteca de Catalunya; Universitat Autònoma de Barcelona


Enllaç permanent a aquest registre



14 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Discurs de Cloenda del 5é Congrés d'Història Moderna de Catalunya. 19 de desembre de 2003 / Maria dels Àngeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Pedralbes : revista d'història moderna. Barcelona, núm. 23-2 (2003) , p. 775-777 (Sessió de Cloenda


Matèries: Edat moderna ; Historiografia ; Congressos
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]; 2003
Autors add.:Congrés d'Història Moderna de Catalunya (5è : 2003 : Barcelona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/101683/167724
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Ciències Socials; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



15 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La reina Maria, dona d'Alfons V el Magnànim: vida i obra de govern (1401-1458) [Fitxer informàtic] / Montserrat Toldrà Parés ; [dirigida per: Maria dels Àngels Pérez Samper]
Toldrà i Parés, Montserrat


[Barcelona] : Universitat de Barcelona, 2014
Dirigida per: Pérez Samper, M. dels Àngels. Universitat de Barcelona. Departament d'Història Moderna, 2013
1 recurs electrònic

La tesi tracta de la vida de la reina Maria, esposa del rei Alfons V, el Magnànim, rei d'Aragó, de Sicília i de Nàpols, en l'àmbit privat i en el públic. Va ser lloctinent general de la Corona d'Aragó, ja que el seu marit, instal·lat a Nàpols, va estar 30 anys absent dels territoris hispans. El primer capítol està dedicat al context històric per tal de ressaltar la mentalitat de l'època respecte a les dones, mitjançant un textos literaris. La misogínia és evident en alguns dels autors estudiats. Va viure en un temps de crisi i de transició, en les acaballes de l'Edat Mitjana i els inicis del Renaixement. Temps complexos i conflictius, de grans canvis, a Europa i als territoris hispans: guerres, bandositats nobiliàries, conflictes religiosos i revoltes camperoles, entre altres. Cap cronista particular va exaltar les seves qualitats i obres, com va ser el cas del seu marit. Malgrat ser poc coneguda, eclipsada per les gestes italianes d'Alfons, Maria va ser una dona amb molt poder, l'alter nos del rei. Va governar els seus territoris amb gran habilitat i un insubornable sentit de la justícia i del deure. En contrast amb la política militar del seu marit, dominadora i conqueridora, ella representa l'altra cara del poder polític reial: la recerca de la pau, la negociació i el pacte. Són els principis que ella va aplicar al govern del dia a dia en els territoris de la Corona d'Aragó. La meva investigació s'ha centrat, en especial, en el Principat de Catalunya, el territori més ric i poblat de la corona, ja que Maria en va ser la lloctinent general durant 25 anys. La reina va presidir 10 corts catalanes, analitzades en aquesta tesi.


Matèries: Tesis doctorals ; Monarques ; Corona d'Aragó ; Alfons IV el Magnànim ; Dona ; Poder polític ; Biografia ; Vida política ; Baixa edat mitjana
Matèries: Maria de Castella (1401-1458)
Àmbit:Aragó, corona d' ; Catalunya
Cronologia:1401 - 1458
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels (Dir.)
Accés: http://hdl.handle.net/10803/131131
Localització: TDX: Tesis Doctorals en Xarxa


Enllaç permanent a aquest registre



16 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La alimentación como signo de diversidad social : la encuesta de Zamora / María de los Ángeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Pedralbes : revista d'història moderna. Barcelona, núm. 28-2 (2008) , p. 649-672
Presenta la informació per corregiments: Barcelona, Manresa, Vilafranca del Penedès, Tarragona i Talarn. Notes a peu de pàgina.


Matèries: Edat moderna ; Alimentació humana ; Condicions de vida ; Enquestes ; Estructura social ; Estructura econòmica
Matèries: Zamora Peinado, Francisco de (1757-1812)
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:1757 - 1812 (esp. 1785 - 1790)
Autors add.:Congrés d`Història Moderna de Catalunya (6è : 2008 : Barcelona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/234575/316864
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Ciències Socials; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



17 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Inauguració VI Congrés d'Història Moderna de Catalunya: La Catalunya diversa 15 de desembre de 2008 / Maria dels Àngels Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Pedralbes : revista d'història moderna. Barcelona, núm. 28-1 (2008) , p. 15-20


Matèries: Congressos ; Història ; Historiografia ; Edat moderna
Àmbit:Catalunya
Cronologia:[1500 - 1800]; 2008
Autors add.:Congrés d`Història Moderna de Catalunya (6è : 2008 : Barcelona )
Accés: http://www.raco.cat/index.php/Pedralbes/article/view/243585/326337
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Barcelona; Biblioteca de Catalunya; UAB: Ciències Socials; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Girona; Universitat Rovira i Virgili; Universitat Pompeu Fabra; Universitat de Lleida


Enllaç permanent a aquest registre



18 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Felipe V en Barcelona: un futuro sin futuro / María Angeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Cuadernos dieciochistas. Salamanca, núm. 1 (2000) , p. 57-106

La visita de Felip V a Catalunya des del 24 de setembre de 1701 al 8 d'abril de 1702 i l'expectativa que va crear és l'assumpte del present treball. A través de testimonis de l'època, es repassa detalladament la decisió del monarca de viatjar al principat de Catalunya, les incidències de l'esmentat desplaçament, la rebuda que va tenir a Barcelona, l'entrada reial i la festa, el jurament de les Constitutions de Catalunya realitzat pel rei i pels representants del Principat, la inauguració de les Corts catalanes, les discrepàncies suscitades, el casament i altres festes i diversions celebrades durant aquell breu període.


Matèries: Felip V d'Espanya ; Monarques ; Visites reials ; Cort General de Catalunya
Àmbit:Barcelona ; Catalunya
Cronologia:1701 - 1702
Accés: http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2153025
Localització: Universitat Autònoma de Barcelona; Universitat de Barcelona; Universitat de Lleida; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



19 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Alimentación cotidiana en la Cataluña del siglo XVIII / María de los Ángeles Pérez Samper
Pérez Samper, Maria dels Àngels


En: Cuadernos de Historia Moderna. Madrid, núm. 8 (2009) , p. 33-65

L'alimentació és una necessitat vital de tots els éssers humans, en tots els temps i en tots els llocs. I és, a més, una necessitat bàsica que s'ha de satisfer quotidianament. Encara que la necessitat és la mateixa per a tots, al llarg de la història cada poble l'ha resolt de manera diversa i a cada moment històric cada grup, fins i tot cada individu, ha cobert aquesta necessitat ineludible, dintre del marc general de la seva civilització, però sempre d'acord amb els seus mitjans i possibilitats. Enfront de la unitat del fenomen, universal i permanent, les respostes han estat múltiples i diverses. L'alimentació pot resultar molt significativa per a estudiar la vida quotidiana de qualsevol societat en qualsevol època i en aquest cas s'ha utilitzat per a la societat catalana en el segle XVIII, amb fonts diverses. El dietari del Baró de Maldà, conegut com el Calaix de Sastre, que ofereix una informació subjectiva, però molt rica i expressiva, de l'alimentació de la noblesa catalana, abundant i de gran qualitat. Una sèrie de comptes de plats cuinats servits a Erasme de Gónima, un burgès enriquit amb la revolució industrial, en les quals es pot observar a través de l'alimentació el procés de promoció social. L'enquesta de Francisco de Zamora tipifica diversos models d'alimentació, la de les classes acomodades i la de les gents més pobres, en l'àmbit urbà i en el rural. A través de les fonts utilitzades s'aprecia bé la diversitat existent en l'alimentació quotidiana de la Catalunya de finals de l'Antic Règim.


Matèries: Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Vida quotidiana ; Fonts documentals ; Noblesa ; Burgesia
Àmbit:Catalunya
Cronologia:1701 - 1800
Accés: http://revistas.ucm.es/ghi/02144018/articulos/CHMO0909120033A.PDF
Localització: Universitat de Barcelona; UAB: Humanitats (Hemeroteca); Universitat de Lleida; Universitat Pompeu Fabra; Universitat Rovira i Virgili


Enllaç permanent a aquest registre



20 / 40
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Tractats d'agricultura i l'alimentació pagesa a l'època moderna / M. Mercè Gras Casanovas i Maria Àngels Pérez Samper
Gras i Casanovas, M. Mercè


En: Estudis d'Història Agrària. Barcelona, núm. 13 (1999) , p. 63-106
Notes a peu de pàgina.


Matèries: Edat moderna ; Alimentació humana ; Costums alimentaris ; Pagesia ; Societat rural ; Literatura
Àmbit:Catalunya ; Espanya
Cronologia:1400 - 1699
Autors add.:Pérez Samper, Maria dels Àngels
Accés: http://www.raco.cat/index.php/EHA/article/view/99695/145616
Localització: UAB: Humanitats (Hemeroteca); Biblioteca de Catalunya; Universitat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; Universitat de Girona; Universitat de Lleida; Biblioteca Borja (URL)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 2
anar a la pàgina        

Base de dades  fons : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3